Sosyal Medya

Coğrafyamız

Suudiler ABD’den neden hektar hektar arsa alıyor?

İnekleri çölün ortasındaki merkezde tutmak zor olduğu için ABD’de 2014’te yaklaşık 3 bin 885 hektar arazi satın alan Suudi Arabistan merkezli süt ürünleri firması Almarai, ülkenin en kurak bölgesi olan Kaliforniya’daki arazilerini genişletince eyaleti bir dert aldı.



Almarai’nin ABD’nin Kaliforniya eyaletinin güneyindeki Palo Verde Vadisi’nde yonca yetiÅŸtirip ineklerini beslemek için satın aldığı arazilerin 5 bin 665 hektarı bulması, son yıllarda kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya olan eyalette endiÅŸelere yol açtı.

Nitekim 170 bin ineÄŸi bulunan firmanın bu inekleri beslemek için yonca yetiÅŸtirmesi gerekiyor. Ancak yonca çok su isteyen bir bitki olduÄŸu, Suudi Arabistan’ın da çöl iklimi malum olduÄŸu için, firma kendi ülkesinin su kaynaklarını daha da zora sokmaktansa yurt dışında arazi satın alıyor. Kaliforniya’da ise kuraklık çanları çalmasına raÄŸmen yabancı kiÅŸi ve firmalara verilen su hakları bölgeyi cazip bir yer haline getiriyor.

Basra körfezindeki en büyük süt ürünleri üreticisi olan Almaria, sütün yanında peynir, iÅŸlenmiÅŸ tavuk, piÅŸirilmiÅŸ ürünler de üretiyor. Firmanın Suudi Arabistan’ın baÅŸkenti Riyad’ın 100 km kuzeyindeki bir çölün ortasında hayvanların klimalı ortamda barındığı modern bir çiftliÄŸi bulunuyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.